Ekologiska

fördelar

Ekologisk mat är naturlig och ren, det är mat som inte innehåller några onaturliga tillsatser för att en råvara ska få en viss färg, smak, doft eller ha en längre hållbarhet. På en ekologisk gård tillåts inte kemiska bekämpningsmedel och inte någon konstgödsel.

Djurhållningen är etisk, djuren får röra sig fritt inom- och utomhus och den största delen av djurens foder är från den egna gården. Ekologisk mat innehåller dessutom inte några genmodifierade organismer (GMO). Skälen att välja ekologiskt är alltså många! Fortfarande inte övertygad? Kolla in ytterligare fem anledningar att välja ekologiskt.

SIGNA UPP FÖR FÅ SENASTE TIPSEN OM MAT OCH MILJÖ
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Djurhållningen

I Sverige har vi en av världens bästa djurskyddslagar, om inte världens bästa. En gård som drivs ekologiskt har ännu hårdare krav än en vanlig svensk gård, djuren får med andra ord en ännu bättre tillvaro.

Inget GMO

Det finns inte tillräckligt med forskning på genmodifierad mat för att kunna säkerställa följderna för djur och natur därför är inte genmodifierade tillåtet på ett ekologiskt lantbruk. Vill du undvika GMO, välj ekologiskt.

Kvalitetssäkrat

Visst känns det bättre när man vet att maten man äter är bra producerad. Köper du ekologisk mat kan du vara säker på att du äter bra mat. Förutom känslan av att äta bra mat är ekologisk mat oftast godare rent smakmässigt. Grödor som odlas ekologiskt växer långsammare och hinner mogna i sin egen takt, det gör att de smakar bättre än mat som odlats så fort som möjligt.

Miljöpåverkan

Som vi alla vet påverkar alla våra val och handlingar miljön. Att välja ekologiskt ger ett mindre avtryck på klimatet. Dessutom påverkas den biologiska mångfalden positivt eftersom inte några onaturliga bekämpningsmedel används, insekter som pollinerar och som är essentiella för vårt odlande och liv gynnas och fler växter trivs. Det är en positiv spiral helt enkelt.

Din Hälsa

Eftersom det inte är några onaturliga tillsatser i ekologisk mat, som till exempel doftmedel, smakförstärkare och konserveringsmedel är den självklart mycket bättre för din egen hälsa. En annan fördel är såklart att bonden som producerar maten inte utsätts för gifter i sitt dagliga arbete. Med andra ord är det "win-win" med ekologisk kost för oss alla här på jorden.

Ekologisk matkasse

Förgyll din vardag samtidigt som du äter ekologiskt - beställ skologiska matkassar! Under slutet av 2010-talet började matkassar öka allt mer i popularitet. Även det ekologiska tankesättet tog sin framfart och den ekologiska matkassen var ett faktum. För dig som vill börja beställa matkasse som är ekologisk bör spana in Jamformatkassar.se och deras ekologiska matkassar. Ett bra sätt att komma igång eller fortsätta med att inspireras av ekologisk kost.

TIPS PÅ EKOLOGISKA RESTAURANGER